Ansökan om specialkost - allergi och medicinska skäl

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

I denna e-tjänst ansöker du om specialkost av allergiska eller medicinska skäl i förskola och skola. 

Anmälan skickas in en gång per år, innan höstterminens start samt när förändring sker. Det är viktigt att vårdnadshavaren meddelar köket om eleven är frånvarande från skolan. 

Specialkost erbjuds då det finns en avvikelse från normalkosten på grund av kostrelaterade sjukdomar, matallergi, födoämnesallergi och andra överkänslighetsreaktioner. Vid en matallergi reagerar kroppen på proteinerna i exempelvis ägg, fisk, spannmål, soja, skaldjur, baljväxter, nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö.

I måltidsavdelningens förskole- och skolkök används aldrig nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrön. Det finns livsmedel som benämns som ”nötter” men inte är det, som till exempel pinjenötter, muskotnöt och jordnöt. Pinjenötter och muskot är frön och orsakar inte allergi hos de som är nötallergiker. Jordnöten är inte heller en nöt utan en baljväxt, men används inte eftersom den orsakar så svåra allergiska reaktioner.

Elever med selektivt ätande hänvisas till sin klasslärare för bedömning av behovet via elevhälsoteamet. Ansökan görs ej via denna e-tjänst. Önskekost serveras ej.

Hitta och ändra i redan befintligt ärende 

Har du redan anmält specialkost ser du detta ärende under under Mina sidor. 
För att göra en ändring i pågående ärende eller för att avsluta specialkosten klickar du på Till ärende och därefter Ändra inskickade uppgifter. Du gör de ändringar som du ska göra i ditt ärende och klickar därefter på Skicka in.

Anmälan om specialkost anpassad av etiska eller religiösa skäl

Anmälan om specialkost anpassad av etiska eller religiösa skäl gör du via e-tjänsten för detta.

Kontaktcenter Vara kommun

Telefon: 0512-310 00
E-post: specialkost@vara.se 

Personuppgifter behandlas enligt gällande dataskyddslagstiftning. Personuppgiftsansvarig är tekniska nämnden. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter och kontaktuppgifter: www.vara.se/personuppgifter

 

 

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa